Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011


Εν όψει των εορτών το σωματείο μας οργάνωσε την χριστουγεννιάτικη γιορτή, την Τρίτη που μας πέρασε στην αίθουσα τζούντο στη Μπάρα

Οι μικροί τζουντόκα με τη διάθεση τους και την κιθάρα τους βάλανε τη δική τους πινελιά στην μικρή αλλά θερμή εκδήλωση। Τραγουδήσανε , αντάλλαξαν δώρα και ευχές , έφαγαν μελομακάρονα και σοκολατάκια !!! (κάποιοι από 2 και φωνάζαν οι μαμάδες!) Άλλωστε γιορτή ήταν και ‘’ατασθαλίες’’ ήταν μέσα στο πρόγραμμα.. Σε αυτό συμμετείχαν και οι γονείς που με την παρουσία τους επιβράβευσαν και χειροκρότησαν τα παιδιά τους.

Επίσης , ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε μικρούς και μεγάλους για τα τρόφιμα που συγκεντρωθήκαν με σκοπό να σταλούν στο παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης . Αυτό άλλωστε είναι και η ηθική αρχή του τζούντο σύμφωνα με τον ιδρυτή του παιδαγωγό Ζιγκόρο Κάνο:

’’Αλληλοκατανόηση και αλληλοβοήθεια για να υπάρχει εξέλιξη. Στόχος είναι η αμοιβαία ευημερία και το όφελος. Αν κάποιος κοιτάζει μόνο τον εαυτό του, θα έρθει σε σύγκρουση με τα υπόλοιπα άτομα.’’

Καλές γιορτές & Καλή χρονιά με υγεία για όλους εκ μέρους όλων μας!!

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Διεθνές Τουρνουά Αμύνταιο 2011

Με τη συμμετοχή 287 τζουντόκα από 12 συλλόγους οκτώ ευρωπαϊκών κρατών (Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ) αλλά και 28 συλλόγους απ` όλη την Ελλάδα, διεξήχθη το Σάββατο και την Κυριακή, 19 και 20 Νοεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο Αμυνταίου, το διεθνές τουρνουά που διοργάνωσε ο ΑΣΑ «Ο Φίλιππος» σε συνεργασία με την ΕΟ Τζούντο.

Δυναμικό παρών στους αγώνες έδωσε και το σωματείo μας , επιστρέφοντας με το ασημένιο μετάλλιο το οποίο κατέκτησε ο αθλητής Σίττας Αναστάσιος στην κατηγορία εφήβων -81kg

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση εκ μέρους του ΔΣ του Αίαντα Τρικάλων



Συγχαρητήρια Τάσο ! Συνέχισε τις προπονήσεις και εις ανώτερα!!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η καρδιά του τζούντο χτυπάει στο κλειστό της Μπάρας!




Γέμισε παιδικές φωνές η αίθουσα τζούντο στο κλειστό γυμναστήριο Μπάρας. Μικροί και μεγάλοι τζουντόκα το διασκεδάζουν στις προπονήσεις . Με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό τους κλέβουν την παράσταση!

Ο Αλέξανδρος Σαμπρής νέος πρόεδρος της ΕΟΤ

Συγκροτήθηκε σε σώμα, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011, το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο. Το νέο ΔΣ της ΕΟΤ:



Πρόεδρος: Σαμπρής Αλέξανδρος

Α` Αντιπρόεδρος: Παπαϊωάννου Χαράλαμπος

Β` Αντιπρόεδρος: Σοφοκλέους Νικόλαος

Γ` Αντιπρόεδρος: Σιώπης Βίκτωρ

Γενικός Γραμματέας: Μαρκάκης Αναστάσιος

Αναπλ. Γεν. Γραμματέας: Γλαρός Γεώργιος

Ταμίας: Καπώνης Σπυρίδων

Αναπλ. Ταμίας: Ηλιάδης Διονύσιος

Έφορος Υλικού: Σερέτης Χαράλαμπος

Μέλος: Ζουρνατζής Σταύρος

Μέλος: Γρηγορίου Ευδοξία

Μέλος: Μπουντάκης Γεώργιος

Μέλος: Μπεργελές Βασίλειος

Μέλος: Ηλιάδης Βασίλειος

Μέλος: Καφενταράκης Ιωάννης



Ο νέος πρόεδρος της ΕΟ Τζούντο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκ μέρους του νέου ΔΣ της ΕΟΤ, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του ελληνικού τζούντο για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν αναθέτοντάς μας να υπηρετήσουμε το άθλημα στις δύσκολες αυτές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα. Διαβεβαιώνω τους αθλητές, τους γονείς τους, τους προπονητές τους, τους παράγοντες και τους φιλάθλους ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για υγιή ανάπτυξη του τζούντο προς όλες τις κατευθύνσεις. Με εκτίμηση προς όλους τους ανθρώπους του ελληνικού τζούντο,

Αλέξανδρος Σαμπρής, Πρόεδρος ΔΣ».



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΟΤ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πρωταθλητής κόσμου στο τζούντο ο Ηλιάδης


Είναι ο κορυφαίος αθλητής του τζούντο στον κόσμο και το απέδειξε ξανά. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ηλίας Ηλιάδης αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία των -90 κιλών, νικώντας με Ippon στον τελικό του Παρισιού τον Ιάπωνα Νταΐκι Νισιγιάμα, μετά από 3 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.
Στον πρώτο γύρο νίκησε με Yuko τον Πολωνό Ρόμπερτ Κράβτσικ. Στο δεύτερο γύρο επικράτησε με Ιppon σε 4 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα τον Αλγερινό Λι Μπουγιακούμπ και στον τρίτο γύρο με τον ίδιο τρόπο σε 3.10 λεπτά προκρίθηκε επί του Βραζιλιάνο Ούγκο Πεσάνια. Στον ημιτελικό συνέχισε τη σειρά των Ippon, σε 4.19 λεπτά με αντίπαλο τον Κίριλ Ντενίσοφ από τη Ρωσία.

Ο 25χρονος τζουντόκα, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2004. Ο 18χρονος τότε Ηλιάδης έγινε ο νεότερος Ολυμπιονίκης του τζούντο, κατακτώντας το χρυσό. Έκτοτε έχει αναδειχθεί δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής (έχει και δύο ασημένια) και άλλες δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης.

"Ξέρω ποιος είμαι και θέλω να πιστεύω ότι ξέρω που μπορώ να φτάσω αγωνιστικά. Όμως ακόμη και εγώ, αυτή τη στιγμή νοιώθω τρομερή ένταση από το μέγεθος αυτής της επιτυχίας και αυτού του μεταλλίου. Νοιώθω ότι σήμερα έκανα το κάτι παραπάνω και γι` αυτό το συγκεκριμένο μετάλλιο μου προκαλεί διπλή χαρά. Το πρώτο μου παγκόσμιο μετάλλιο ήρθε στο Κάιρο το 2005, λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Τώρα, λίγους μήνες πριν την έλευση του δεύτερου παιδιού, έχω πολλούς λόγους να του αφιερώσω ένα τόσο σημαντικό μετάλλιο", τόνισε πανευτυχής ο Ηλιάδης.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Στα 98 της πήρε το δέκατο Dan στο Judo


Σε δύο χρόνια η Sensei Keiko Fukuda θα γιορτάζει τα εκατοστά της γενέθλια και πριν από λίγες ημέρες έγινε η πρώτη γυναίκα που έφθασε το επίπεδο των 10 Dan (μαύρη ζώνη).
Μόνο 16 άτομα έχουν καταφέρει να τιμηθούν με αυτόν τον τίτλο, καθώς είναι το υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να φτάσει ένας Judoka.
Η Fukuda ξεκίνησε τη μελέτη του Judo το 1935 με δάσκαλο τον ιδρυτή της πολεμικής τέχνης, Kano Jigoro.
Ο Jigoro, την παρότρυνε να μάθει αγγλικά για να μπορέσει να διαδώσει το Judo σ’ όλον τον κόσμο.
Η Sensei επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή της στο Judo όταν ο ρόλος της γυναίκας, εκείνη την εποχή, ήταν να κάνει οικογένεια.
Με δάκρυα εξομολογήθηκε πως «Το μόνο που έκανα ήταν το Judo... αυτός ήταν ο γάμος μου, τότε χαράχτηκε σε πέτρα το πεπρωμένο μου. Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα πόσο μακρύς θα ήταν αυτός ο δρόμος».
Η Fukuda αποκάλυψε πως η σχολή του δασκάλου της δεν επέτρεπε σε γυναίκες να κατέχουν περισσότερα από 5 Dan, κάτι που την υποχρέωσε να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για 30 χρόνια.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Χρυσός» ο Ηλιάδης στη Μόσχα!


Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τζουντόκα του πλανήτη και… δεν χάνει την ευκαιρία να το αποδεικνύει!

Ο Ηλίας Ηλιάδης, αυτή τη φορά «χτύπησε» στη Ρωσία και στο Γκραν Σλαμ της Μόσχας, όπου… σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών και πλέον, η υπόθεση «Λονδίνο 2012», μοιάζει με τυπική διαδικασία!

Μάλιστα, μετά τη νέα του επιτυχία, ο Ηλιάδης βλέπει ακόμη και… κορυφή στην παγκόσμια κατάταξη των -90 κιλών.

Στον τελικό έκαμψε την αντίσταση του Ιάπωνα, Νταίκι Νισιγιάμα (Νο3 στον κόσμο).

Εκτός των άλλων, έγινε και πλουσιότερος κατά 5.000 δολάρια, όσα, δηλαδή, «έδινε» η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Γκραν Σλαμ της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η τελική κατάταξη:

1. Ηλίας Ηλιάδης (ΕΛΛΑΔΑ)
2. Νταίκι Νισιγιάμα (Ιαπωνία)
3. Ρομπέρτο Μελόνι (Ιταλία), Ούγκο Πεσάνια (Βραζιλία)

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η φιλοσοφία του judo


«Αν αντισταθώ όταν ένας δυνατότερος άντρας με σπρώχνει με όλη του τη δύναμη απλά θα νικηθώ Αν, αντί να αντισταθώ, οπισθοχωρήσω, τότε αυτός θα χάσει την ισορροπία του και φυσιολογικά θα σκύψει μπροστά, στην κατεύθυνση προς την οποία σπρώχνει. Αν εγώ χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ώθησής του και καθώς χάνει την ισορροπία του εφαρμόσω μια τεχνική είναι αρκετά πιθανό να τον ανατρέψω. Να ένα παράδειγμα, πολύ απλό, για το πώς ένας αγωνιζόμενος μπορεί να νικήσει υποχωρώντας στη δύναμη του αντιπάλου του. Σε αυτό έγκειται και η αρχή της ευγένειας ».

Jigoro Kano “ what is judo”.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ιστορία του judo


Η λέξη judo σημαίνει ‘’Ο δρόμος της ευγένειας και της παραχώρησης’’

Το τζούντο επινοήθηκε από το μεγάλο Ιάπωνα δάσκαλο φυσικής αγωγής Jigoro Kano (1860-1938). Ο Jigoro Kano προσπάθησε να δημιουργήσει μια πολεμική τέχνη που θα διέφερε από τις άλλες, διότι θα συνδύαζε αρμονικά πνεύμα και σώμα. Είχε διδαχθεί σε μικρότερη ηλικία Jujitsu από σημαντικούς δασκάλους της εποχής του. Ο Jigoro Kano πήρε πολλές τεχνικές από αυτό και πρόσθεσε και άλλες ο ίδιος. Τη νέα πολεμική τέχνη την ονόμασε Judo. Το Judo παρουσιάστηκε σαν μοντέρνο άθλημα στην Ιαπωνία το 1882.

Το judo σήμερα είναι περισσότερο σπορ παρά πολεμική τέχνη. Είναι ίσως ο πιο μοντέρνος τρόπος αυτοάμυνας, ειδικά για τα κορίτσια. και αυτό γιατί δε χρειάζεται ιδιαίτερες δυνάμεις, καθώς αποσκοπεί στο σπάσιμο της ισορροπίας του αντιπάλου. Εάν δηλαδή βγάλουμε τον αντίπαλο μας από το κέντρο του βάρους του, μπορούμε να τον ανατρέψουμε ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματός μας.

Ο Jigoro Kano έθεσε ως στόχους της πολεμικής του τέχνης

α)τη διάπλαση του ανθρώπινου σώματος

και ταυτόχρονα

β) τη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα μέσω της πνευματικής και ηθικής πειθαρχίας

Όσον αφορά την πρώτη αρχή, ο Jigoro Kano επέλεξε ένα πλήθος τεχνικών και γυμναστικών ασκήσεων, που σκοπό είχαν την ισορροπημένη καλλιέργεια του ανθρώπινου σώματος. Στόχος του τζούντο είναι η εξάσκηση όλων των μελών του σώματος, ώστε ο αθλητής να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το μέγιστο των σωματικών του δυνάμεων.
Από την άλλη, το τζούντο μέσω της συνεχούς εξάσκησης του σώματος παρέχει και πνευματική καλλιέργεια. Ο αθλητής, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα αντίπαλο, πρέπει να μάθει να ενεργεί γρήγορα και αποτελεσματικά, είτε για να επιτεθεί, είτε για να αμυνθεί. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται τόσο η αυτοκυριαρχία όσο και η αυτοπεποίθηση, που προέρχεται από την γνώση ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. Παράλληλα, ο αθλητής μαθαίνει να εκτιμά πόση δύναμη απαιτείται κάθε φορά για να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται ένας σωστός, ισορροπημένος χαρακτήρας, που δεν αναλώνεται σε περιττές πράξεις και ενέργειες.