Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Πρωταθλητής κόσμου στο τζούντο ο Ηλιάδης
Είναι ο κορυφαίος αθλητής του τζούντο στον κόσμο και το απέδειξε ξανά. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ηλίας Ηλιάδης αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία των -90 κιλών, νικώντας με Ippon στον τελικό του Παρισιού τον Ιάπωνα Νταΐκι Νισιγιάμα, μετά από 3 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.
Στον πρώτο γύρο νίκησε με Yuko τον Πολωνό Ρόμπερτ Κράβτσικ. Στο δεύτερο γύρο επικράτησε με Ιppon σε 4 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα τον Αλγερινό Λι Μπουγιακούμπ και στον τρίτο γύρο με τον ίδιο τρόπο σε 3.10 λεπτά προκρίθηκε επί του Βραζιλιάνο Ούγκο Πεσάνια. Στον ημιτελικό συνέχισε τη σειρά των Ippon, σε 4.19 λεπτά με αντίπαλο τον Κίριλ Ντενίσοφ από τη Ρωσία.
Ο 25χρονος τζουντόκα, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2004. Ο 18χρονος τότε Ηλιάδης έγινε ο νεότερος Ολυμπιονίκης του τζούντο, κατακτώντας το χρυσό. Έκτοτε έχει αναδειχθεί δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής (έχει και δύο ασημένια) και άλλες δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης.
"Ξέρω ποιος είμαι και θέλω να πιστεύω ότι ξέρω που μπορώ να φτάσω αγωνιστικά. Όμως ακόμη και εγώ, αυτή τη στιγμή νοιώθω τρομερή ένταση από το μέγεθος αυτής της επιτυχίας και αυτού του μεταλλίου. Νοιώθω ότι σήμερα έκανα το κάτι παραπάνω και γι` αυτό το συγκεκριμένο μετάλλιο μου προκαλεί διπλή χαρά. Το πρώτο μου παγκόσμιο μετάλλιο ήρθε στο Κάιρο το 2005, λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Τώρα, λίγους μήνες πριν την έλευση του δεύτερου παιδιού, έχω πολλούς λόγους να του αφιερώσω ένα τόσο σημαντικό μετάλλιο", τόνισε πανευτυχής ο Ηλιάδης.
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Στα 98 της πήρε το δέκατο Dan στο Judo
Σε δύο χρόνια η Sensei Keiko Fukuda θα γιορτάζει τα εκατοστά της γενέθλια και πριν από λίγες ημέρες έγινε η πρώτη γυναίκα που έφθασε το επίπεδο των 10 Dan (μαύρη ζώνη).
Μόνο 16 άτομα έχουν καταφέρει να τιμηθούν με αυτόν τον τίτλο, καθώς είναι το υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να φτάσει ένας Judoka.
Η Fukuda ξεκίνησε τη μελέτη του Judo το 1935 με δάσκαλο τον ιδρυτή της πολεμικής τέχνης, Kano Jigoro.
Ο Jigoro, την παρότρυνε να μάθει αγγλικά για να μπορέσει να διαδώσει το Judo σ’ όλον τον κόσμο.
Η Sensei επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή της στο Judo όταν ο ρόλος της γυναίκας, εκείνη την εποχή, ήταν να κάνει οικογένεια.
Με δάκρυα εξομολογήθηκε πως «Το μόνο που έκανα ήταν το Judo... αυτός ήταν ο γάμος μου, τότε χαράχτηκε σε πέτρα το πεπρωμένο μου. Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα πόσο μακρύς θα ήταν αυτός ο δρόμος».
Η Fukuda αποκάλυψε πως η σχολή του δασκάλου της δεν επέτρεπε σε γυναίκες να κατέχουν περισσότερα από 5 Dan, κάτι που την υποχρέωσε να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για 30 χρόνια.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)